Acne

Acne is een ontsteking van de talgklierfollikel. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen allerlei veranderingen ondergaat, en verdwijnt meestal rond het 25e levensjaar. Soms ontstaat acne op oudere leeftijd.

Acne kan een groot probleem zijn, vooral door de psychosociale gevolgen. Dat heeft ook te maken met de lokalisatie in het gelaat en de leeftijdsperiode waarin acne voorkomt.
Bij lichte acne zie je een vette huid, mee-eters en enkele puistjes. In ernstiger gevallen ontstaan duidelijk waarneembare ontstekingsverschijnselen en kunnen er ook pijnlijke onderhuidse knobbels (nodi) of met talg gevulde holten (cysten) ontstaan.

Gelukkig is er voor cliënten met acne een scala aan behandelingen beschikbaar. Dat heeft niet alleen te maken met de verscheidenheid van de mogelijke oorzaken waarop de verschillende middelen aangrijpen, maar ook met de verschillende vormen en met de ernst van de acne. Bij de huidtherapie passen wij acnetherapie, glycolzuurpeeling en microdermabrasie toe.

Talgklieren zijn trosvormige klieren en liggen in de oppervlakkige laag van de lederhuid. De meeste talgklieren zijn verbonden aan een haarfollikel of haarzakje. Een of meer talgklieren vormen samen met de haarfollikel en het haarspiertje het haar-talgklier-complex.
De grootste talgklieren bevinden zich op de behaarde hoofdhuid, in het gezicht en op de bovenste delen van de borst en de rug. Op de handpalmen, de voetzolen en tussen de vingers en tenen komen ze niet voor. Op de lippen, de neusvleugels en de tepels bevinden zich talgklieren die niet verbonden zijn aan een haar.

acne voor en na