Welke soorten wratten zijn er?
Gewone wratten
De gewone wrat zie je vooral op handen en voeten, maar komt ook voor op de knieën en ellebogen en meestal heb je meerdere wratten tegelijkertijd. Ze hebben dezelfde kleur als je huid, zijn vaak rond, voelen hard en ruw aan en hebben een hobbelig oppervlak. Soms zijn ze maar een millimeter groot maar ze kunnen ook meer dan een centimeter groot zijn. Bij deze wrat is er een grote kans op besmetting.
Ouderdomswrat
Dit zijn gele, vettige vlekjes op de huid, die later bruin of zwart worden. Ze komen voor mij mensen boven de 50. Je ziet ze voor op het gezicht, borst, buik of rug. Deze wrat is niet besmettelijk.
De voetwrat
De naam verklapt het eigenlijk al, want deze wrat komt voor op de voet en dan vooral op de voetzool. Je hebt 2 soort voet wratten.
• De doornwrat: deze wrat groeit in de diepte en is erg pijnlijk.
• De mozaïekwrat: de wrat breidt zich juist oppervlakkig uit.
De voetwrat is ook vaak hardnekkige en is besmettelijk op plekken waar je op blootte voeten en dan ook vooral op vochtige plekken, denk aan het zwembad of in de douche.
Plattewratten
Ook bij deze wrat zegt de naam het al het is vaak glad en vlakke wrat. Meestal zijn ze huidkleurig (soms lichtbruin) en enkele millimeters groot. Je vindt de platte wrat meestal op het gezicht, de armen of de benen.
Steelwrat
Deze wrat kom voor in het gezicht of de hals zie je als een uitstulpsels op een klein steeltje. Ook deze zijn meestal huidkleurig en worden vaak niet groter dan enkele millimeters.
Waterwrat
Dit is een ernstige besmettelijk wrat die vooral bij kinderen voorkomt. Het is een huidkleurig wratje met daar in een soort deukje.
Genitale wrat
Dit is een wrat die op het geslachtsdeel en rond de kringspier, het is een seksueel overdraagbare aandoening. Ze zijn vaak rozerood tot bruin van kleur en hebben een soort bloemkoolachtige vorm. Ze zijn vaak minder dan een centimeter groot en zitten op een soort steeltje